Sara Kramberger, MSc Chem
Főoldal >Immunoblog >Érdekességek > Négy hasznos tanács, hogy miért kell otthon maradni, ha meg vagyunk fázva vagy betegek vagyunk

Négy hasznos tanács, hogy miért kell otthon maradni, ha meg vagyunk fázva vagy betegek vagyunk

Rossz közérzet, köhögés, láz. Megint egy új napnak nézünk elébe, sok halaszthatatlan tennivalóval. Ismerősen hangzik? Mit kellene tenni? Otthon kellene maradni vagy a közérzetünket segítő szerek használata mellett dolgozni kellene menni? Az egyetlen helyes döntés, ha otthon maradunk és pihenünk.

 

 

1. Felelős viselkedés a munkatársakkal szemben

A szipogás, tüsszögés és a köhögés a megfázás első jelei. A legújabb tanulmányok szerint a mikróbák (baktériumok és vírusok) gyorsabban terjednek, mint azt gondolnánk. Leginkább a szervezetünket elhagyó folyadékcseppekkel terjednek. A kísérletek szerint köhögéskor vagy tüsszentéskor legalább 150 km/órás sebességgel távoznak a levegőbe a cseppecskék. Tüsszentéskor több mint 100 000 cseppecske kerül a levegőbe, amelyek mikróbákat tartalmaznak, és a különféle vírusok így tudnak terjedni (pl. Influenzavírus, adenovírusok, légúti óriássejtes vírus (RSV) stb.).

Ha így munkába megyünk, azzal csak növekszik a betegség terjedésének a kockázata. Csak gondoljunk bele: ésszerű megfertőzni a munkatársainkat?

2. Állítsuk meg a vírusnak a társadalom sérülékenyebb tagjaira történő terjedését

Nem csak a munkatársainkkal találkozunk mindennap. Gondolt már az idősekre, gyerekekre, krónikus betegségben szenvedőkre? A vírusok nem válogatnak, csak megfelelő gazdát keresnek a reprodukciójukhoz. Minden kontaktussal, még a rövidekkel is, egy kapcsolati mozaikot építünk – ami aztán a vírus útja lesz. Ne feledjük, hogy a fiatalabbaknál általában enyhébb a betegség lefolyása, míg az időseknél nagyobb a kockázata a súlyos szövődményeknek. Tudatában vagyunk annak, hogy egy fertőzött embernek mekkora a felelőssége?

3. Gyógyulás

Pihenés és megint csak pihenés. Az otthon kényelmében, pihenve biztosíthatjuk magunk számára a legjobb lehetőséget a gyógyuláshoz. Ezzel fel is gyorsítjuk a gyógyulás folyamatát, és nem kockáztatjuk a komolyabb szövődmények kialakulását sem, ami miatt még hosszabb ideig kellene kimaradnunk a munkából. A lázcsillapítók, a forró italok, a kiegyensúlyozott étrend és a pihenés mind hozzájárulnak a gyorsabb gyógyuláshoz. Ha az immunrendszert erősítő, kiegészítő “tápanyagokkal” is ellátjuk a szervezetünket (pl. Defendyl-Imunoglukan P4H® kapszula), akkor garantált a gyógyulás.

Az Defendyl-Imunoglukan P4H® kapszula egy étrendkiegészítő, amely a természetes bioaktív IMG®-on kívül C-vitamint és cinket tartalmaz; az utóbbi kettő az immunrendszer működését támogatja. A megnövekedett szükséglet idején, egymás után 5 napig szedjünk naponta 3 Defendyl-Imunoglukan P4H® kapszulát, lehetőleg reggel vagy este éhgyomorra.

Általános szabály, hogy legalább 24 órát még otthon kell maradni a legutolsó lázas állapot után, amikor már nem veszünk be lázcsillapítót. 

Általános szabály, hogy legalább 24 órát még otthon kell maradni a legutolsó lázas állapot után, amikor már nem veszünk be lázcsillapítót. A lázcsillappítók enyhítik a tüneteket, de nem járulnak hozzá a gyógyuláshoz. Ez is megerősíti azt, hogy pihenésre van szükségünk, és a mindennapi tennivalóktól el kell szakadni. Ha túl korán térünk vissza a munkához, annak káros következményei lehetnek az egészségünkre; melyek közül az egyik a fokozott érzékenység a légúti fertőzésekre.

4. A munka hatékonysága

Gondolja, hogy betegsége ellenére produktívan tud dolgozni? Ki kell, hogy ábrándítsuk. A vizsgálatok kimutatták, hogy betegen csak 60%-os hatékonysággal dolgoznak az emberek. A betegség és a kimerültség drasztikusan növeli a hibázás esélyét. Ráadásul azt is kimutatták, hogy betegen sok időt vesztegetnek el az emberek a munkahelyükön a koncentrációhiány és a kimerültség miatt. Ezzel alátámaszthatjuk, hogy a munkaadónak is jobb, ha a munkavállaló betegsége idejére betegszabadságra megy.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a felelőtlen viselkedés következményeivel. A munka várhat vagy elvégezheti más is, de egészségünk csak egy van. Kevesebb hibával teljesebb és jobb minőségű életet élhetünk. Ezért kell otthon maradnunk, ha megfáztunk, és így meg tudjuk védeni magunkat és másokat is.

Az Defendyl-Imunoglukan P4H®-et szervátültetésen átesett betegek nem használhatják. Immunszupresszív terápiában részesülő betegek csak orvosi konzultációt követően használhatják. A javasolt napi mennyiség vagy arány nem növelhető!

A táplálékkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és sokoldalú táplálkozást.