Nadja Ott, MSc Pharm, az Imunoglukan P4H<sup>®</sup> regionális termékmenedzsere
 Nina Fridrih, MSc Pharm
Főoldal>Immunoblog>Érdekességek> Miért fordulnak elő légúti fertőzések a melegebb évszakokban is, és milyen szerepet játszanak ebben a légkondicionáló berendezések?

Miért fordulnak elő légúti fertőzések a melegebb évszakokban is, és milyen szerepet játszanak ebben a légkondicionáló berendezések?

A melegebb hónapokat általában a nehéz és stresszes év után a pihenésre és feltöltődésre való időszakként tartjuk számon. Mi is lehetne kellemetlenebb annál, mint amikor pont az évnek ebben a forró időszakában szedünk össze egy megfázást? El lehet valahogy kerülni ezt a kellemetlenséget?

 

 

Tavasszal valóban igazán szép a természet – minden üdén zöld, virágzanak a növények, és a nap meleg sugarai a szabadba csalogatják az embert. Sajnos sokakat kínoz azonban allergia, ugyanis sok allergén száll a levegőben. Ezen segíthetünk úgy, ha elkerüljük az allergéneket: ha a környezetünkben magas a pollenkoncentráció, bent kell maradni, továbbá otthon és az autóban is zárva kell tartani az ablakokat. A pollenkoncentráció eső után és este a legalacsonyabb, ezért ilyenkor érdemes szellőztetni vagy sétálni menni. Az allergiás betegek 40%-a hajlamos az ismétlődő légúti fertőzésekre.

A tavaszi és nyári időszakban gyakran vagyunk kitéve jelentős hőmérséklet- és időváltozásnak. Tavasszal a reggeli és a délutáni hőmérséklet közti különbség akár 10 °C-nál is több lehet, és az sem ritka, hogy egy nagy esőben megázunk. Ez mind jelentős stresszt jelent a szervezetünk számára, ami miatt csökkenhet az ellenállóképességünk és megjelenhetnek a megfázás tipikus tünetei.

A nyári hónapokban elsősorban a túl magas hőmérséklet okoz gondot, amit légkondicionáló berendezésekkel csökkentünk. A nagy hőmérsékletkülönbségek azonban kedvezőtlenül befolyásolják a közérzetünket és egészségügyi problémákat is okozhatnak. A légkondicionáló berendezések nagyon kiszárítják a helyiség levegőjét és így a légutaink nyálkahátyáját is, ami így nem tudja ellátni védőfunkcióját, és sebezhetőbbé válik a behatoló mikroorganizmusokkal szemben.


Tavasszal a reggeli és a délutáni hőmérséklet közti különbség akár 10 °C-nál is több lehet, és az sem ritka, hogy egy nagy esőben megázunk.

Három gyakorlati tanács a légkondicionáló berendezések használatához

 1. A meleg napokon igyekszünk kerülni a hőséget és próbáljuk magunkat valamilyen módon lehűteni, arra azonban oda kell figyelnünk, hogy a melegből a hidegbe való átmenet ne sokkolja túlzottan a szervezetünket. Nem ajánlott, hogy a kinti hőmérséklet és a légkondicionált helyiség hőmérséklete közti különbség meghaladja az 5-8 fokot. Nagyon nehéz elkerülni ezeket a hőmérsékletkülönbségeket, amikor bemegyünk egy légkondicionált épületbe, de ha autóval közlekedünk, akkor az érkezésünk előtt 5-10 perccel lejjebb vehetjük a klímát, és így fokozatosan hozzá tudunk szokni a kinti hőmérséklethez. Ha nagyon meleg az autó, akkor érdemes kiszellőztetni és lehűteni, mielőtt beülünk és bekapcsoljuk a klímát. Egyszerű szabály, hogy ne hűtsük le jobban a helyiségeket annál, mint amennyire télen felfűtjük azokat.
 2. Nem állítjuk túl alacsonyra a hőmérsékletet és nem irányítjuk rá senkire a légkondicionáló berendezést, de az is fontos, hogy ne érezzük a levegő mozgását, valamint a túl alacsony vagy túl magas páratartalmat.
 3. Nagyon fontos a légkondicionáló berendezések rendszeres és megfelelő karbantartása. Ha a készüléket nem szervizelik rendszeresen, akkor a mikroorganizmusok elszaporodhatnak benne, és bekapcsolás után a levegőbe kerülhetnek, a mikroorganizmusok belégzése pedig fertőzéseket és gyulladásokat okozhat.

A fentiek mind kellemetlen tüneteket idéznek elő – torokfájást, orrdugulást, az orr váladékozását, fejfájást, szemszárazságot vagy könnyezést, általános rossz közérzetet, és az asztma vagy a rhinitis (orrnyálkahártya gyulladása) is rosszabbodhat. Ez az állapot krónikus stresszt jelent a szervezet számára, ami hosszú távon az immunrendszert gyengíti.

Milyen egyszerű lépésekkel tudjuk erősíteni az immunrendszerünket?

 • Egészséges és kiegyensúlyozott étrend
  Az év melegebb időszakában, amíg jobban ki vagyunk téve a hőségnek, még fontosabb az egészséges étrend és az elegendő folyadékbevitel. Étrendünk egyensúlyban tartásához fogyasszunk elegendő zöldséget és gyümölcsöt, amely helyi termelőktől származik, mert ennek magasabb tápértéke van, mint a hosszú ideig tárolt és szállított zöldségeknek és gyümölcsöknek.
 • Egészséges szokások
  Tartsuk a testünket jó formában, mert így gyorsabban és könnyebben küzdünk meg a vírusokkal és a baktériumokkal. Testi és mentális egészségünkre kedvező hatással van már napi fél óra közepes intenzitású mozgás is, amely a szívritmust fokozza. Mindennap szánjunk legalább 15 percet magunkra, és foglalkozzunk olyasmivel, amit szívesen csinálunk – ez lehet egy rövid séta, jóga, meditáció vagy a kedvenc teánk vagy kávénk elfogyasztása békességben az erkélyen, miközben az esőt vagy a madárcsicsergést hallgatjuk. Ez csökkenti a stresszt, amely károsan befolyásolja az immunrendszerünk működését. Folyamatosan oda kell figyelnünk testünk és elménk egyensúlyára ahhoz, hogy a testünk védekezőerejét növelni tudjuk.
 • Imunoglukan P4H® – természetes választás a jobb ellenállóképességhez
  Az egészséges immunrendszer hosszú távon megvéd minket a fertőző betegségektől, ezért időnként érdemes az immunrendszert erősítő termékeket használni.

Az Imunoglukan P4H®a késői laskagombából kivont természetes, bioaktív poliszacharidot tartalmaz. Ez a hatóanyag a receptorokhoz való kötődés után immunválaszt vált ki az egész testben. Két fontos antioxidánst is tartalmaz, C-vitamint és cinket, amelyek támogatják hatását, megvédik a sejteket a környezetből származó káros anyagok hatásától, valamint a kimerültség és a fertőzések idején keletkező magasabb vitaminigényt is kielégítik.

Tartsuk a testünket jó formában, mert így gyorsabban és könnyebben küzdünk meg a vírusokkal és a baktériumokkal.

Válassza az Ön számára megfelelő teméket

Az Imunoglukan P4H®-et szervátültetésen átesett betegek nem használhatják. Immunszupresszív terápiában részesülő betegek csak orvosi konzultációt követően használhatják. A javasolt napi mennyiség vagy arány nem növelhető!

A táplálékkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és sokoldalú táplálkozást.