Imunoglukan P4H<sup>®</sup> szerkesztő
Főoldal>Immunoblog>Érdekességek> Mi okozza a náthát?

Mi okozza a náthát?

Amikor egy náthás ember tüsszent vagy köhög, vírusok milliói kerülnek a levegőbe, melyek aztán a környező felületekre kerülve gondoskodnak a nátha gyors terjedéséről. A kórokozók érintés útján is könnyen átvihetők – tehát jól gondoljuk meg, kivel rázunk kezet!

 

 

Egy átlagember évente 2-4 alkalommal lesz náthás, de ez a szám gyermekek esetében akár 8 is lehet! Ha az Ön környezetében mindenki köhög, lehetetlennek tűnhet elkerülni a megfázást, azonban van néhány egyszerű dolog, amit megtehet, hogy megvédje családját a kórokozóktól. 

200 különböző megfázást okozó virus létezik, melyek megfertőzhetik az orr és a torok nyálkahártyáját.

  • A nátha vírusa bejuthat a szervezetbe szájon, az orron vagy a szemeken keresztül
  • A tünetek általában 2-3 nappal a fertőződést követően jelennek meg
  • Általában a fáradtság és az alacsony energiaszint az első jele a fertőzésnek
  • A nátha az orr és a torok nyálkahártyájának irritációját és gyulladását idézi elő
  • A tünetek a következők lehetnek: eldugult orr vagy orrfolyás, torokfájás, tüsszögés, köhögés, láz, fáradékonyság és fejfájás

Körülbelül minden 20. nátha vezet másodlagos fertőzéshez, hörghuruthoz vagy arcüreggyulladáshoz.

Tippek a nátha megelőzésére és kezelésére

1. Rendszeresen mosson kezet
A nátha kórokozói könnyen felvehetők a környezetünkben található tárgyak felületéről.

2. Takarja el a száját
Tegyen egy zsebkendőt a szája elé, amikor tüsszent vagy köhög, majd a zsebkendőt dobja a szemétbe – ezzel megakadályozhatja a fertőzés további terjedését.

3. Kerülje a füstös levegőt
Kerülje a füstös levegőt. A füst nemcsak súlyosbítja a nátha tüneteit, egy irritáló anyag is a légzőszerv-rendszer számára, továbbá növeli a fogékonyságot a légzőszervi megbetegedéseket okozó vírusokra.

4. Pihenjen sokat
Pihenjen sokat. Az emberi szervezet sokkal hatékonyabban küzd a fertőzésekkel szemben, ha kipihent állapotban van, tehát hagyjon elegendő időt a mindennapi teendők között a pihenésre, gyógyulásra.

5. Kiegyensúlyozott étrend
Tartson kiegyensúlyozott étrendet, fogyasszon sok friss gyümölcsöt és zöldséget, melyek támogatják az immunrendszer egészséges működését és segítenek a fertőzések megelőzésében.

6. Mossa ki!
Igazán fontos a megfelelő hidratálás, fogyasszon el legalább 8 pohár vizet naponta. A gyógynövényes teák és a vízzel hígított gyümölcslé szintén hozzájárulhat a napi folyadékbevitelhez.


Egyes embereknek nincs étvágyuk, amikor meg vannak fázva. Amennyiben Ön nem tartozik ezen emberek közé, próbáljon többször kisebb mennyiségeket enni, akár 5-6 alkalommal naponta. A tápanyagokban gazdag falatok közé tartoznak a házi levesek, valamint a smoothie-k.

Válassza az Ön számára megfelelő teméket

Az Imunoglukan P4H®-et szervátültetésen átesett betegek nem használhatják. Immunszupresszív terápiában részesülő betegek csak orvosi konzultációt követően használhatják. A javasolt napi mennyiség vagy arány nem növelhető!

A táplálékkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és sokoldalú táplálkozást.