Prof. Dr. Mateja Logar, M.D.
infektológus szakorvos, Infektológiai Klinika, Ljubljana
Főoldal >Immunoblog >Szakértői cikkek > Megfázás vagy influenza?

Megfázás vagy influenza?

A megfázás és az influenza egyaránt vírusos fertőzésnek, azaz virózisnak minősül. Hogyan lehet mégis megkülönböztetni őket egymástól?

 

 

Megfázás

A megfázás főleg az őszi és a téli hónapokban jelentkezik, pontosabban szeptembertől áprilisig. Kezdete egybeesik a tanév kezdetével, azonban az is igaz, hogy hideg idő esetén több időt töltünk beltérben, ami növeli a vírusos fertőzések átadásának veszélyét. A megfázást olyan vírusok okozzák, amelyek különböző víruscsaládokból származnak. Több mint 100 ilyen altípus ismert, ennek következtében egyértelmű, hogy az emberek miért betegszenek meg olyan gyakran.

Hogyan fertőződünk meg?

A megfázást okozó vírusok többsége az orrváladékban található, melynek nagy része a megfázás második-negyedik napján választódik ki.

A fertőződés módja:

 • Direkt módon abban az esetben, ha a bőr vagy a nyálkahártya egy fertőzött személy felső légúti váladékával érintkezik. A fertőzést el lehet kapni abban az esetben is, ha olyan tárgyakkal kerülünk kapcsolatba, melyek egy fertőzött személy felső légúti váladékával érintkezett.
 • A levegő által szállított fertőzött cseppek által, melyek tüsszentés vagy köhögés során kerülnek a levegőbe.

A vírus leggyakrabban az orr nyálkahártyáján keresztül jut be a szervezetbe, de akár a szem kötőhártyáján keresztül is behatolhat, ahol a vírusok reprodukálódnak. A vírus bekerül a sejtekbe, ahol gyulladásos reakciót vált ki, ami a megfázásra jellemző tüneteket okoz: tüsszögést, köhögést, szemgyulladást és nyelési fájdalmat.


A tünetek már 10 órával a fertőzést követően kialakulhatnak.

Milyen tünetei vannak a megfázásnak?

A megfázás tünetei betegenként változnak. A megfázás lappangási ideje rövid, általában 2-5 napig tart.

Gyakori tünetek:

 • orrfolyás, gennyes váladék,
 • orrdugulás,
 • köhögés,
 • kaparó érzés a torokban, torokfájdalom.

Egyéb, kevésbé gyakori tünetek és jelek:

 • láz,
 • általános rossz közérzet,
 • izomfájdalom,
 • tüsszögés,
 • rekedtség,
 • égő érzés a szemben,
 • az ízérzékelés elvesztése,
 • fülviszketés.

Hogyan kezeljük a megfázást?

A megfázás egy enyhe betegség, ami 7-10 nap alatt elmúlik. A köhögés és az általános rossz közérzet akár 3 hétig is eltarthat. Gyerekek esetében a tünetek hosszabb ideig megmaradhatnak, mint a felnőtteknél, de általában 10-14 napon belül enyhülnek. A megfázás kezelése szimptomatikus, ami azt jelenti, hogy a tüneteket kezeljük, vagy enyhítjük. A könnyebb légzés érdekében felírhatunk orrcseppeket vagy orrsprayt, ami megtisztítja az orr nyálkahártyáját, míg paracetamol és nem szteroid gyulladáscsökkentők használhatók a fájdalom enyhítésére.

Önmagában a megfázás nem veszélyes, de hajlamossá tehet más betegségek előidézésére, vagy pedig súlyosbíthat egyéb egészségügyi problémákat. Az esetek mintegy 0,5%-2%-ban a megfázáshoz bakteriális fertőzés társulhat, mint pl. az orrmelléküreg-gyulladás, a középfül- vagy tüdőgyulladás, ugyanakkor súlyosbíthatja a krónikus obstruktív légúti betegséget. Számos olyan vírus, ami a felnőttek esetében csak megfázást okozna, csecsemők és kisgyerekek esetében bronchiolitist idéz elő.

Megfázás vagy influenza?

Mind a megfázás, mind pedig az influenza a légutak vírusos fertőzése, más néven virózisok. Az influenzavírus is elsősorban a téli hónapokban jellemző, azonban a fertőzés kockázata az influenza esetében magasabb, mint a megfázásé, mindemellett az influenza kisebb-nagyobb járványok formájában terjed.

A megfázás tünetei fokozatosan, míg az influenzáé egyszerre jeletkeznek. Ezek a tünetek a következők: magas láz, száraz köhögés, izomfájdalom és fejfájás.

A következő táblázat segítséget nyújt a megfázás és az influenza megkülönböztetésében. 

MEGFÁZÁS

INFLUENZA

A tünetek fokozatos megjelenése Hirtelen jelentkező tünetek
Rossz közérzet Magas láz
Nyelési fájdalom Erős izom- és ízületi fájdalom
Orrfolyás Fejfájás
Szem érzékenysége Száraz köhögés
Tüsszentés Étvágytalanság
Köhögés
Izom- és ízületi fájdalom
Étvágytalanság
Láz (főleg gyerekeknél)

Ha figyel a tünetekre, és arra, hogy milyen a közérzete, hamar megtudhatja, hogy milyen virózissal küszködik. Függetlenül attól, hogy megfázástól, vagy influenzától szenved, javasolt, hogy a kezelés időtartama alatt pihenje ki magát, igyon elegendő folyadékot és erősítse immunrendszerét. Mindezek mellett próbálja megelőzni a vírus továbbterjedését, és a családja, osztálytársai, illetve kollégái továbbfertőzését. Abban az esetben, ha nem alakulnak ki további komplikációk, mindkét betegség egy héten belül elmúlik. Használja ki ezt az időt, hogy vigyázzon magára és egészségére.

Ne felejtsük el, hogy az influenza elleni védőoltás, bizonyítottan a leghatékonyabb módszer a betegség és a különböző szövődmények elkerülésére amiket az influenza okozhat.

Válassza az Ön számára megfelelő teméket

Az Imunoglukan P4H®-et szervátültetésen átesett betegek nem használhatják. Immunszupresszív terápiában részesülő betegek csak orvosi konzultációt követően használhatják. A javasolt napi mennyiség vagy arány nem növelhető!

A táplálékkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és sokoldalú táplálkozást.