Defendyl-Imunoglukan P4H<sup>®</sup> szerkesztő
Főoldal>Immunoblog>Érdekességek> Influenza a gyerekeknél Hogyan lehet felismerni és kezelni

Influenza a gyerekeknél Hogyan lehet felismerni és kezelni

A gyereknek láza van, testhőmérséklete 39 Celsius fok fölé emelkedik, rosszul érzi magát, rázza a hideg, nincs étvágya és az egész teste fáj. Mi történik ilyenkor? Nagy az esélye, hogy a gyerek influenzás. Nézzük meg, mit kell tudni a gyerekeknél fellépő influenzáról.

 

 

A megfázás és az influenza közötti különbség

A megfázás az egyik leggyakoribb felső légúti fertőzés, amelyet több mint 200 fajta vírus idézhet elő. A tünetek általában fokozatosan, a fertőzést követően 10-12 órával jelennek meg, és 1-3 nap alatt érik el a csúcsot. Gyakran torokfájással és/vagy az orrnyálkahártya gyulladásával kezdődik. A régi bölcsesség szerint a megfázás egy hétig tart, ha kezelik, és 7 napig, ha nem kezelik. Nem jó azonban erre a „bölcs” tanácsra hallgatni, mert a megfázás alatt oda kell figyelni arra, hogy ne terjesszük a fertőzést, és hogy erősítsük az immunrendszerünket.

A gyerekeknél mind a megfázás, mind az influenza gyakran jár lázzal. Általában a megfázás esetében alacsonyabb a gyerekek láza, és rövidebb ideig tart, mint az influenza esetében. Influenza esetén a 38 Celsius fok fölötti testhőmérséklet 3-4 napig tart.

Az influenzára jellemző a hirtelen magas láz és az általános rosszullét

Az influenza komolyabb betegség, mint a megfázás, és hirtelen kezdődik. A gyerekeknél a magas lázról lehet megismerni, továbbá a gyerek általában erőtlen és nem eszik. Az influenza olyan, mint egy megfázás – amelyet az influenzavírus okozott. A vírusoknak több fajtája is létezik – A, B és C – és az influenzát leggyakrabban az A és a B típusú influenzavírus okozza. A betegség jelei egyszerre szoktak megjelenni, a fertőzés után elég gyorsan, mindössze 4-6 órával.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed

Az influenza három módon terjed cseppfertőzéssel:

  1. közvetlen kontaktussal, például puszival vagy kézfogással;
  2. fertőző cseppekkel, amikor egy beteg ember köhög vagy tüsszent, valamint
  3. levegőn keresztül.

Szintén nagyon fontos a gyerek és a többi családtag immunrendszerét is megerősíteni az influenzaszezonban, hogy az egész család el tudja kerülni a fertőzést. 

A kisgyerekek nagyobb mennyiségű vírust terjesztenek, így 7 napig vagy akár tovább is fertőzőek maradnak. Pontosan emiatt terjed az influenza olyan gyorsan a gyerekek között az iskolában és az óvodákban, ahol sokan vannak együtt, és így akár egy gyerek is meg tudja fertőzni az egész csoportot. Ennek megakadályozása érdekében azt ajánljuk, hogy a beteg gyerek maradjon otthon, és addig ne menjen iskolába vagy óvodába, amíg nem gyógyul meg teljesen.

Szintén nagyon fontos a gyerek és a többi családtag immunrendszerét is megerősíteni az influenzaszezonban, hogy az egész család el tudja kerülni a fertőzést.

Hogyan kerüljük el az influenzafertőzést?

Az influenzavírus leginkább közvetlen kontaktus útján terjed, ezért nagyon fontos megtanítani a gyerekeket, hogy rendszeresen és megfelelő módon mossanak kezet. Szappannal mosunk kezet, a két kéz alapos összedörzsölésével, és odafigyelünk arra, hogy a körmeinket, a csuklónkat és az ujjak közét is alaposan megmossuk. Folyó vízzel leöblítjük a kezeinket, és papír törölközővel vagy tiszta pamut törlközővel megszárítjuk. A kézmosás után megpróbálunk nem hozzányúlni a csaphoz és a kilincshez. Gyakran mosunk kezet: ha ételt készítünk, étkezés előtt, tüsszentés vagy köhögés után, mosdó használata után, tömegközlekedési eszközök használata után, betegekkel történt kontaktus után stb. A kézmosáson kívül fontos még, hogy a könyökhajlatunkba köhögjünk, a papírzsebkendőt használat után rögtön dobjuk ki, és ezzel is megelőzzük a vírus terjedését.

A gyerekek könnyebben felgyógyulnak az influenzából, mint az idősek

Jó hír, hogy a gyerekek általában könnyen kigyógyulnak az influenzából. Gyerekeknél a tünetek kb. egy hétig tartanak, a felépülés pedig még további egy vagy két hétig. Az influenza a felnőttekre hirtelen csap le a tipikus tünetekkel: magas láz, hidegrázás, fejfájás, fáradtság, izomfájdalom és derékfájdalom, égető fájdalom a szemekben, rekedtség, száraz köhögés, szegycsont mögötti fájdalom, torokfájás, orrdugulás, étvágytalanság stb. Mindezek ellenére a gyerekek és a felnőttek is meg tudnak gyógyulni orvosi segítség nélkül is, mert az influenzára nincs külön gyógyszer. Orvost akkor ajánlott megkeresni, ha nem sikerül csillapítani a lázat, ha fulladást, nehézlégzést tapasztalunk, vagy ha az alapbetegség rosszabbodik.

Az immunrendszer megerősítése az egész családban

Amikor kiderül, hogy a gyermek influenzás, akkor csillapítani kell a tüneteket. Az influenza egyetlen hatékony gyógymódja a pihenés, az elegendő folyadék bevitele, valamint a láz és a fájdalom gyógyszeres csillapítása, de okos dolog olyan étrend kiegészítőket is szedni, amelyek az immunrendszert erősítik, mert így a gyermek szervezete könnyebben küzdi le a vírusokat.

Az Defendyl-Imunoglukan P4H®-et szervátültetésen átesett betegek nem használhatják. Immunszupresszív terápiában részesülő betegek csak orvosi konzultációt követően használhatják. A javasolt napi mennyiség vagy arány nem növelhető!

A táplálékkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és sokoldalú táplálkozást.