Főoldal >Immunoblog >Szakértői cikkek > Az idősek és az immunrendszer

Az idősek és az immunrendszer

Az immunrendszert különféle sejtek összessége alkotja, és működését erősen befolyásolja az öregedés. Ez az oka annak, hogy a kor előrehaladtával az immunrendszer kevésbé reagál bizonyos stimulusokra. Ennek következménye, hogy az idősek fogékonyabbak a fertőző betegségekre, hosszabb ideig tart, míg felgyógyulnak belőlük, rosszabbul reagálnak a védőoltásokra, továbbá könnyebben alakul ki náluk rák és bizonyos autoimmun betegségek.

Az immunrendszer működését jelentős mértékben befolyásolja az egészséges életmód is. Ezért különösen fontos, hogy az idősek egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzanak, eleget mozogjanak és védőoltásokkal védekezzenek a fertőző betegségekkel szemben.

 

 

Hogyan változik az immunrendszer a kor előrehaladtával?

Az öregedés egyik legtöbbet kutatott következménye az immunrendszer lecsökkent működése. Az idősek immunrendszere rosszabbul reagál az új kórokozókra, de azokra is, amelyekkel korábban már találkoztak. Így tehát az idősek fogékonyabbak a fertőző betegségekre, mint amilyen az influenza is.

Ugyanakkor azok a gyulladások, amelyeket a veleszületett immunrendszer működése okoz, intenzívebbek és hosszabb ideig tartanak. Ezért fordulnak elő gyakrabban az időseknél gyulladásos betegségek, kardiovaszkuláris betegségek, Alzheimer-kór és Parkinson-kór vagy osteoarthritis.

Védekezzünk a fertőző betegségekkel szemben védőoltással

A fertőző betegségek kialakulásának kockázata csökkenthető védőoltásokkal. Az influenza egy nagyon fertőző vírusos betegség, amely éppen az idősek, az öt év alatti gyermekek és a terhes nők számára jelenti a legnagyobb veszélyt, mert ezekben a csoportokban általában súlyosabb lefolyású a betegség. Ezért ajánlják a szakemberek az oltást, ami nem csak a betegség kialakulását akadályozza meg, hanem az azt kísérő gyakori szövődményeket is.


Az időseknek adott védőoltással jelentősen csökkentjük az influenza kialakulásának esélyét, de sajnos azt nem tudjuk elérni, hogy a betegség biztosan ne alakuljon ki. 

Az időseknek adott védőoltással jelentősen csökkentjük az influenza kialakulásának esélyét, de sajnos azt nem tudjuk elérni, hogy a betegség biztosan ne alakuljon ki. A baj az, hogy az öregedés miatt az idősek immunrendszere nem reagál olyan jól a védőoltásra, mint a fiataloké, és így egyes idős emberek a védőoltás ellenére is megbetegszenek. Itt tehát ki kell emelni, hogy még így is a védőoltás csökkenti legjobban az influenzás megbetegedés esélyét, de ugyanakkor más utasításokat is érdemes betartani, amelyek a fertőző betegségek elleni védekezéssel kapcsolatosak.

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend hozzájárul az immunrendszer jobb működéséhez

A hatékony immunválaszhoz a szervezetnek sok energiára van szüksége. Az elegendő mennyiségű energia előállításához megfelelő étrendre van szükség. Vizsgálatok kimutatták, hogy az összes makro-(szénhidrátok, fehérjék) és mikrotápanyagot (ásványi anyagok, vitaminok) tartalmazó kiegyensúlyozott étrend növelheti az immunrendszer hatékonyságát az időseknél, ami az immunsejtek jobb reagálásával jár. Azt is kimutatták, hogy azok az idős emberek, akik naponta szednek vitaminokat és ásványi anyagokat, jobban reagálnak a védőoltásra (pl. az influenza elleni vagy a pneumococcus által okozott tüdőgyulladással szembeni oltásra) és több antitestet termelnek, amelyekkel a szervezetük a fertőzés ellen küzdeni tud.

A fizikai aktivitás kedvezően befolyásolja az immunrendszert

Sok vizsgálat kimutatta, hogy a fizikai aktivitás szintén befolyásolja az immunrendszer működését. Ezt egy olyan vizsgálat is kimutatta, amelynek szerzője Suzanne G. Leveille, az American National Institute on Aging munkatársa. A vizsgálatban 1,365 nő vett részt, akik életkora 55-80 év volt, és az ő életstílusukat figyelték meg hat éven keresztül. Arra derült fény, hogy a fizikailag aktív nőknél kisebb volt a fertőzések, a rák és a tüdőbetegségek valószínűsége.

Szakértők kimutatták, hogy a fizikailag aktív idős emberek immunrendszere hatékonyabban reagál, ha kórokozóval találkozik. A fizikailag aktív és inaktív idős emberek között a különbség az immunsejtek különbségében mutatkozik meg, ugyanis a fizikai aktivitás fokozta az immunsejtek számát és aktivitását is, és ezek a sejtek nyújtanak védelmet a vírusos és bakteriális fertőzésekkel és a rákos elváltozásokkal szemben.

Az öregedéssel a védőoltások hatékonysága is csökken, mertaz ő immunrendszerük nem olyan intenzíven reagál rájuk, mint a fiataloké. Az látható, hogy hosszú távon a legalább közepes fizikai aktivitás hozzájárul a védőoltásokra adott immunválasz javításához, és így jobb védelmet biztosít a káros vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Milyen módon tudjuk még javítani az immunrendszer működését?

A történelem során számos házilag készített gyógyszer tartalmazott bizonyos gombákat a pozitív hatásuk miatt, amelyet ma leginkább a béta-glükán poliszacharidoknak tulajdonítunk. Ezek nagy cukormolekulák, amelyek különböző gombák alkotóelemei, és bizonyítottan javítják az immunrendszer működését.

Norvég és brit szakértők több mint 100 önkéntesen végeztek két vizsgálatot, amelyek szerint a bétaglükánok pozitívan befolyásolják az immunrendszer működését, és az időseknél is elősegítik az immunsejtek termelődését. A bétaglükánok étrendkiegészítők formájában fogyaszthatók és ezek közül az egyik az Imunoglukan P4H®, amely a késői laskagombából kivont bétaglükánt tartalmaz.

Irodalom

  • Pinti M. i sur., 2016. Aging of the immune system – focus on inflammation and vaccination. European Journal of Immunology, 46(10): 2286-2301.
  • Faragher R. i sur., 2014. Better immunity in later life: a position paper. Age (Dordr), 36(3): 9619.
  • Bigley A.B. i sur., 2013. Can exercise-related improvements in immunity influence cancer prevention and prognosis in the elderly?
  • Nikolich-Zugich J., 2014. The aging immune system: Challenges for the 21st Century. Seminars in Immunology, 24(5): 301-302.
  • Pae M. i sur., 2012. The role of nutrition in enhancing immunity in aging. Aging and Disease, 3(1): 91-129.
  • Senchina D.S. in Kohut M.L., 2007. Immunological outcomes of exercise in older adults. Clinical interventions in Aging, 2(1): 3-16.
  • Smetana J. i sur., 2018. Influenza vaccination in the elderly. Human Vaccines & Immunotherapeutics, 14(3): 540-549.
  • Fuller R. i sur., 2017. Yeast-derived beta-1,3/1,6 glucan, upper respiratory tract infection and innate immunity in older adults. Nutrition, 39-40:30-35.
  • Gaullier J.M. i sur., 2011. Supplementation with a soluble beta-glucan exported from Shiitake medicinal mushroom Lentinus edodes (Berg.) singer mycelium: a crossover, placebo-controlled study in healthy elderly. International Journal of Medicinal Mushrooms, 13(4):319-326.

Válassza az Ön számára megfelelő teméket

Az Imunoglukan P4H®-et szervátültetésen átesett betegek nem használhatják. Immunszupresszív terápiában részesülő betegek csak orvosi konzultációt követően használhatják. A javasolt napi mennyiség vagy arány nem növelhető!

A táplálékkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és sokoldalú táplálkozást.