Az immunrendszer

Felnőttek

Mi az az immunitás és miért van rá szükségünk?

Az immunitás szó a latin immunitas-ból származik. Az immunitást a szervezet védekezőképességeként definiáljuk a különböző megbetegedésekkel szemben. Igazi feladata a szervezet védelme a betegségeket kiváltó mikroorganizmusokkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal, parazitákkal, de az allergénekkel és a daganatos, illetve elhalt sejtekkel szemben is.

Maga az immunrendszer egy nagyon összetett mechanizmussal rendelkezik, amelynek fő feladata megtartani az egyensúlyt a szervezet belsejében és gondoskodni a védelemről az említett káros anyagokkal és befolyásokkal szemben.

Immunitás = A szervezet védelmi vonala

Az immunrendszer  olyan sejtekből és szervekből áll, melyek közösen vesznek részt a test védelmében az idegen kórokozókkal szemben. Az immunszervek a teljes testben megtalálhatók és az ideg-, szív-, mozgás- és emésztőrendszerrel együtt biztosítják a szervezet, mint egész harmonikus működését.

Az immunrendszer működésének alapja egy összetett és dinamikus kommunikációs rendszer. Amikor az immunsejtek idegen anyaggal találkoznak, elkezdenek kémiai anyagokat előállítani. És pont ezek az anyagok teszik lehetővé a sejtek számára, hogy szabályozzák a saját növekedésüket és viselkedésüket, hogy további sejteket mozgósítsanak és azokat a problémás, érintett területekre vezényeljék.

Ha az immunitás nem működik jól vagy gyenge, akkor jobban hajlamosak vagyunk a különböző betegségekre. A gyenge immunitás megjelenési formái: gyakori megfázás, felülfertőzések, de a nátha is, allergiák, izületi gyulladás (arthritis), de akár a rák is.

Természetes és szerzett immunitás 

Az immunitásunk két védelmi vonalból áll, melyet a természetes és szerzett immunitás elnevezéssel különböztetünk meg egymástól. A természetes immunitás képezi a szervezet első védelmi vonalát. Ez genetika függvénye, tehát velünk született és aspecifikus.  

A veleszületett immunitás lehetővé teszi az embernek, hogy a születéstől kezdve védekezzen a külső kórokozók és a különböző betegségkiváltók ellen. A természetes immunitást segíti néhány olyan sejt is a vérben, amelyek képesek ott beavatkozni, ahol egy külső mikroorganizmus bejutott az akadályokon keresztül. A védekezésre képes alapvető akadályok a bőr és a nyálkahártya.
A szerzett immunitás specifikus és a szervezet második védelmi vonalát képezi.

Ez az élet során alakul ki az idegen testű anyagokkal való kapcsolatba kerülés alapján, pl. olyan baktériumokkal, amelyeket az első, természetes védelmi vonal nem pusztított el. A szerzett immunitás működését a sejtek és különböző anyagok rendszere biztosítja. Ez a rendszer egyfajta végrehajtó szerv, amely olyan specializált sejtekből és fehérjékből áll, melyek antitestek néven ismertek.  

A szerzett immunitás nem azonnal lép működésbe, amint az immunrendszer kapcsolatba kerül egy bizonyos antitgénnel, hanem csak egy többnapos alvófázist követően. És éppen ez a fázis szükséges az érintett sejtek osztódásához és differenciálódásához és az antitestek képződéséhez.